Stappenplan registratie- en kentekenplaatplicht

Om duidelijk te maken waar u bij registratie op moet letten hebben wij een stappenplan gemaakt.

Onderstreepte woorden kunt u aanklikken voor meer informatie.

Stap 1: Registreren
Wij raden iedereen aan om direct alle (land)bouwvoertuigen buiten de uitzonderingen te registreren. Zelfs als het voertuig niet op de openbare weg komt. Dit adviseren wij omdat het voertuig van 01-01-2021 t/m 31-12-2021 tegen een laag tarief van €18,- eenvoudig door u zelf geregistreerd kan worden. Als u na registratie de kentekenplaat monteert mag u harder dan 25 km/h rijden met een maximum toegestane snelheid van 40 km/h.

Wilt u toch nog registreren na 31 december 2021? Dan moet een voertuig worden beoordeeld door de RDW om in aanmerking te komen voor registratie én geldt het reguliere registratietarief. Dit brengt extra werk en kosten met zich mee.

Registreren geldt dus niet alleen voor tractoren, maar ook o.a. (mini)shovels, getrokken werktuigen en getrokken aanhangwagens welke buiten de uitzonderingen vallen. Het voertuig moet door de eigenaar van het voertuig zelf geregistreerd worden. Dit kan vanaf 01-01-2021 online middels e-Herkenning of Digid, via www.rdw.nl. Of bij een RDW keuringsstation.

Voor het registreren heeft u de volgende gegevens nodig:

 • VIN: voertuig identificatienummer/serienummer
 • Merk: bijvoorbeeld Fendt
 • Type: staat meestal op de constructieplaat
 • Handelsbenaming: staat op de motorkap, bijvoorbeeld 718 Vario of Farmer 308 LSA
 • Voertuigcategorie:
  • T=trekker op wielen,
  • C=trekker op rupsen,
  • Z= Motorrijtuig met beperkte snelheid (bijv. hakselaar, maaidorser)
  • MM=mobile machines (dit is een nieuwe categorie, wordt de vervanger voor categorie: Motorrijtuig met beperkte snelheid, Z)
  • R=aanhangwagen (voor transportwerk: o.a. gronddumpers, silagewagens),
  • S=getrokken uitrustingsstuk (o.a. balenpers, getrokken schudder)
 • Bouwjaar
 • Maximum constructiesnelheid: > 40 km/h = in sommige gevallen apk plicht (let op: max. snelheid in NL is altijd 40 km/h)
  Meer informatie over de maximumconstructiesnelheid
 • Brandstof: diesel, benzine etc. 
 • Voertuigomschrijving: alleen bij voertuigcategorie MM & Z, bijv. hakselaar, maaidorser. 
 • Vermelding grensverkeer-kenteken: GV kenteken aanwezig?

Als u deze gegevens wil verzamelen kunt u deze tabel gebruiken.

Stap 2: Contact op nemen met verzekeraar
Vanaf het moment dat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, is uw voertuig op het kenteken verzekeringsplichtig. Het voertuigregister van de RDW wordt gekoppeld aan het register verzekeringen.

U moet het kentekennummer en de meldcode doorgeven aan uw verzekeraar. Deze geeft dan aan de RDW door dat het voertuig is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). De boete ‘onverzekerd rijden’ is hoog.

Voor aanhangwagens en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken geldt geen verzekeringsplicht.

Stap 3: Bepalen welke kentekenplaat u nodig heeft
Het is in Nederland verplicht om één kentekenplaat op de achterzijde van het voertuig te monteren. Dit zal in veel gevallen een kentekenplaat van 520×110 mm zijn zoals u van auto’s gewend bent.  Maar er zijn verschillende afmetingen voor kentekenplaten toegestaan.

In Nederland wordt dus één kentekenplaat aan de achterzijde verplicht. Rijdt u in het buitenland? Dan wordt geadviseerd om ook een witte kentekenplaat voorop het voertuig te monteren.

Daarnaast zijn verschillende “kleuren” mogelijk:

 • Gele kentekenplaat:
  Dit is de kentekenplaat welke is gekoppeld aan uw kentekencard. Wanneer u uw voertuigen heeft geregistreerd ontvangt u een kentekencard.
  U moet in de volgende gevallen naast het registreren (wat bij bijna alle voertuigen behalve de uitzonderingen moet) ook een gele kentekenplaat aanvragen:
  – Rijsnelheid hoger dan 25 km/h (geldt voor: tractoren, getrokken werktuigen/aanhangers en alle mobile machines/motorrijtuigen met beperkte snelheid buiten de uitzonderingen)
  – Ontheffingsplichtig (land)bouwvoertuig
  – Rijden in het buitenland (kentekenplaat aan voor- en achterzijde trekkend voertuig)
 • Witte kentekenplaat:
  Dit is de volgplaat. Het ‘nummer’ van deze zogenaamde volgplaat dient overeen te komen met een kentekenplaat van één van de trekkende voertuigen van het bedrijf, respectievelijk de eigenaar. U moet in het volgende geval een witte kentekenplaat aanvragen:
  – Kenteken van het trekkende voertuig is niet zichtbaar door een getrokken werktuig / getrokken aanhangwagen welke niet is geregistreerd en voorzien van kentekenplaat. (rijsnelheid hele combinatie is dan max. 25 km/h)
  – Kenteken van het trekkende voertuig is niet zichtbaar door een gedragen werktuig.
 • Oldtimerplaat:
  – De oltimerplaat is mogelijk mits datum eerste toelating < 01-01-1978.

Uiteindelijk moeten alle geregistreerde voertuigen met ingang van 1 januari 2025 een kentekenplaat voeren. Het wordt daarom geadviseerd om direct kentekenplaten te monteren. 

Stap 4: Bestellen kentekenplaten bij Hoftijzer LMB
U kunt na ontvangst van de kentekencard de benodigde kentekenplaat bij ons bestellen. Hiervoor hebben wij per kentekencard de volgende gegevens van u nodig:

 • Uw (bedrijfs)gegevens
 • Machinegegevens (merk, type, chassisnummer)
 • Kentekencard gegevens
 • Type kentekenplaat (520 x 110, 340 x 210, 210 x 143)
 • Kleur (geel, wit, oldtimer)
 • Benodigd aantal kentekenplaten
 • Foto of kopie van de voor- en achterzijde van uw kentekencard

Hiervoor hebben wij een bestelformulier beschikbaar. Hierop kunt u bovenstaande gegevens digitaal of handmatig invullen. De foto van de  voor- en achterzijde van de kentekencard graag meesturen of als bijlage bijvoegen.

Klik hier voor het bestelformulier

Als de informatie op het bestelformulier compleet is kunt u de bestelling bij ons plaatsen via:

Stap 5: Afhalen kentekenplaten
Uw kentekenplaat wordt zo spoedig mogelijk gemaakt. Wij doen bericht wanneer u deze af kunt halen. Op vertoon van uw identiteitsbewijs én kentekenbewijs kunt u de plaat bij ons magazijn ophalen.

Stap 6: Monteren kentekenplaten / eventueel begrenzen tot 40 km/h
U kunt een afspraak maken met de werkplaats voor de montage van uw kentekenplaten. Wij kunnen zowel op locatie als in de werkplaats kentekenplaten op uw voertuigen monteren. Daarnaast kunnen wij uw (land)bouwvoertuig begrenzen tot 40 km/h zodat u niet aan de apk-plicht hoeft te voldoen. Deze maximumconstructiesnelheid moet u dan ook doorgeven bij het registreren. Door het begrenzen loopt u ook geen risico op boetes voor te hard rijden of een “opgevoerd” voertuig (rijsnelheid hoger dan constructiesnelheid).

Bel onderstaand nummer om hierover contact op te nemen met een van onze werkplaatschefs:

Telefoon: +31 (0)543-466363

Overige informatie

 • Bij een maximum constructiesnelheid >40 km/h blijft de maximum toegestane rijsnelheid 40 km/h.
 • De afgeknotte driehoek is niet meer verplicht als u een retro reflecterende kentekenplaat gemonteerd heeft.
 • In Nederland wordt één kentekenplaat aan de achterzijde verplicht. Rijdt u in het buitenland? Dan wordt geadviseerd om ook een witte kentekenplaat voorop het voertuig te monteren.

Heeft u nog vragen over de registratie- en kentekenplicht? Dan kunt u altijd even langkomen of bellen, wij proberen u dan verder te helpen.

Copyright 2021 © Hoftijzer Landbouwmechanisatie

Beslisboom (land)bouwvoertuigen Fedecom
Beslisboom (land)bouwvoertuigen Cumela